sluiten

Besparen als een baas

Werken aan een beter klimaat

Werken aan een beter klimaat kan altijd en overal. Ook in de baas z’n tijd. Waarom niet? Je brengt tenslotte best veel tijd door op je werk. De challenge van deze week: bedenk iets waarmee jouw werk minder energie verbruikt. Een zuinigere koelkast in de kantine? Een fles koffiemelk in plaats van cupjes? Of zonnepanelen op het dak? Verzin het maar! Wees creatief, bespreek jouw idee met je werkgever en laat zien dat jij kunt besparen als een baas!

Iemand die als geen ander weet hoe je als een baas moet besparen is Arnhemse bakker Tom van Otterloo. Tom doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Energie besparen is binnen zijn bedrijf de normaalste zaak van de wereld. Volgens Tom kan elke ondernemer en medewerker iets doen om te besparen als een baas. “Vraag jezelf af: waar kun je op letten om energie te besparen? Dat hoeft niet moeilijk te zijn. Kijk om je heen. Wat zou je thuis doen?”

Deur dicht!

Het kan al iets simpels zijn als de achterdeur dicht doen als ‘ie niet open hoeft te blijven staan. “Zonde van de warmte die verloren gaat. Hetzelfde geldt voor de lichtknopjes. Wij hebben buiten een carport waar leveranciers spullen leveren. Is de chauffeur er nog niet? Doe dan het licht uit. We hebben stickers naast de lichtschakelaars geplakt voor onze medewerkers om ze te helpen herinneren.”

Schone verdampers

Maar de maatregelen in de bakkerij gaan verder dan de achterdeur dicht doen en het licht uit. “De verdampers van onze koel- en vriesinstallaties bijvoorbeeld, verbruiken veel energie. Zeker als ze niet schoon zijn en hun warmte niet kwijt kunnen. Door ze eens in de twee maanden met luchtdruk uit te blazen of even met een borstel schoon te maken, kan dat wel. Zo besparen we dus een hoop energie.”

Lokale producten

Zuinig omspringen met energie is één, maar bakker Tom doet méér. “Voor de inrichting van onze zaak in de Steenstraat hebben we gerecyclede materialen en materialen uit de buurt gebruikt. We zijn bovendien lokaal gaan werken. Zo kopen we onze grondstoffen zo veel mogelijk lokaal in. Ons emmergraan komt bijvoorbeeld van een lokale boer en wordt in een Arnhemse molen vermalen.”

Brood en bier

Tom werkt ook samen met een bierbrouwer in de wijk. “In ruil voor zijn bostel – een restproduct dat overblijft bij het maken van bier – krijgt de bierbrouwer een paar keer per week brood van ons.” De bostel gebruikt Tom voor desem om bierbostelbrood mee te maken. “Hebben we brood over, dan gaat dat deels naar de Voedselbank en naar de bierbrouwer, die er weer bier van maakt.”

Groter belang

Tuurlijk bespaart Tom geld met al die energiebesparende en duurzame maatregelen. Maar daar doet hij het niet voor. “Er is een groter belang. Onze planeet staat onder druk. We zijn verplicht om er verantwoord mee om te gaan en iets te doen voordat het te laat is. We moeten ervoor zorgen dat we zelf de regie houden. Dat begint bij bewustwording. Iemands gedrag veranderen is een van de moeilijkste dingen die er is en kost tijd. Maar als de gewoonte eenmaal is ingesleten, dan kost het geen moeite meer en gaat het vanzelf.”

Wij vinden dit mooi, Tom.

Prijs

Weet jij ook te besparen als een baas? Stuur jouw geniale idee naar challenge@arnhemaandag.nl of deel ‘m met #arnhemAANdag op Facebook of Instagram. De winnaar krijgt een volledig verzorgde lunch voor zijn team of afdeling met allerlei lekkers van Bakkerij Tom van Otterloo. Wordt je idee door je baas opgepikt, dan maakt jouw baas kans op een postercampagne door heel Arnhem.

To see the Instagram feed you need to add your own API Token to the Instagram Options page of our plugin.
Oops, something is wrong. Instagram feed not loaded